A projekt bemutatása

„Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Veszprémi kistérségben”

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programok rendszerében „Az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című felhívásra pályázatot nyújtott be.

Az „Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Veszprémi kistérségben” című TÁMOP-6.1.2/11/3-2012-0078 jelű pályázatra a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága 122 801 797,- forint összegű támogatást ítélt meg. A pályázat megvalósításának időtartama: 2013. szeptember 1. – 2015. március 31.

A projekt keretében az egészségügyi ellátórendszerhez integráltan, – egy országos (jelenleg 58 irodából álló) hálózat tagjaként – új szolgáltatási forma, az u.n. egészségfejlesztési iroda („EFI”) került kialakításra veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézetében, ahol 2014. január 6-tól fogadja a veszprémi járás és a volt kistérség lakosait.

Az Iroda összekötő kapocsként működhet az egészségügyi alapellátás, a szakellátás és az egészségfejlesztési programokat megvalósító szervezetek között, betegségmegelőző egészségügyi szolgáltató funkciókat tölt be és működéshez folyamatos szakmai támogatást kap az Országos Egészségfejlesztési Intézettől.

Működésének általános célja, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód javítása a lakosság körében, a saját egészség iránt érzett felelősségérzet és az öngondoskodás képességének erősítése, valamint az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának hatékony támogatása. Egészségfejlesztő, rekreációs szakember, gyógytornász és dietetikus segíti a munkát, valamint az együttműködő partnerek révén orvosok és további külső szakértők kerülhetnek bevonásra.

Az iroda alapszolgáltatásai:

  • életmódkockázat becslés elvégzése, a lakosok életmódváltó programokba való bevonása és követése,
  • ​egészséges táplálkozás tanácsadás (testsúlycsökkentés-energiaegyensúly kontroll)
  • egészséges testmozgás tanácsadás (mindennapos testmozgás-funkcionális mozgásminta szűrés kontroll)
  • túlzott alkoholfogyasztással és dohányzással kapcsolatos korai megelőzést illetve leszokást támogató tanácsadás,
  • a lakosok saját szervezésű egészségfejlesztő programokba való bevonása,
  • tájékoztatás helyi, régiós és saját szervezésű egészségmegőrzést, egészségfejlesztést célzó programokról.

Az EFI kialakításán túl, a projekt keretében, a megvalósítás időtartama alatt több, mint harminc – az egészségfejlesztés különböző szakterületeit érintő – program kerül megvalósításra a kistérségben. Mozgásprogramok, lelki egészségfejlesztő programok, kiállítások, sport és egészségnapok, szűrőprogramok, betegklubok, egészséges táplálkozással kapcsolatos programok segítik a lakosságot az iroda jelmondatának megvalósításában:
 

„EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT!”.